İYİ KALİTEDE ÇAY HAZIRLAMA METODU


İyi bir çay hazırlama da yemek hazırlama gibi bir sanattır. Çayın iyi hazırlanması için hem kaliteli bir çay hem de iyi bir su kullanmak gerekir. Çayın kaliteli olması için ya iyi bir çay almak veya birinci bir kalite çayla ikinci bir kalite çayı karıştırarak kullanmak gerekir.

Çayda kullanacağımız suyunda kireçsiz iyi bir su olması çayımızın iyi olmasında en önemli rolü oynar.

Çayı evde muhafaza ederken mutlaka kapalı kutu veya cam kavanoz kullanmak gerektir. Ayrıca çaylar koku veren maddelerin de yanlarında bulunmamalıdır.

Rutubetli yerlerde çayın görünüş ve lezzetine etki eder. Bu bakımlardan çaylar kapalı kaplarda ve serin bir yerde saklanmalıdır.

İyi bir çay demlemek için iki araca ihtiyaç vardır.
a) Su kaynatma kabı
b) Çay demleme kabı

Çay demlenecek kabın porselen veya cam, pyrek olması daha kaliteli çay elde etmeğe etki eder.

Çay miktarını hesaplarken bir bardak için bir çay kaşığı çay kâfidir.

Hesaplanan çay demliğe konur. Su da çaydanlığa konur çaydanlık ateşe konup su kaynatılır.  Su kaynarken demlik çaydanlığın üzerine konur. Sıcağın tesiriyle çay yapraklarının biraz açılması temin edilir. Su kaynayınca sudan biraz çay yaprakları üzerine dökülüp bu su hemen dökülür.  Çay yapraklarının çalkalanması ve çayın daha parlak olması için bu işlem yapılır. Çalkalama işleminden sonra demlik kaynamış suyla doldurulur.  Demliğin kapağı ve ağzı sıkıca kapatılır. Çay kokusunun gitmemesi için kaynayan çaydanlığın üzerine demlik konur. 8 veya 10 dakika bekletilir. Bu süre içinde çay en iyi şekilde demlenmiş olur Bu süre sonunda çay acılaşmağa ve rengi koyulaşmağa başlar. Bunun için bu sürenin sonunda çayı hemen içmeğe hazırlanmalıdır.

Kaynak: Bu yazı Leman Cılızoğlu Eryılmaz'ın Pasta Bisküvi Temel Metod ve Uygulamaları kitabından alınmıştır.

Yorumlar

Popular Posts

Doğal Gaz Faturanızın Kaç Lira Geleceğini Anlık Öğrenmek İster Misiniz?